Blefaritt = Øyelokkbetennelse

Øyelokk-betennelse kalles også blefaritt. Nå skal jeg fortelle deg litt mer om dette.

Vi vippeteknikkere har i mange år gått rundt å pratet om allergiske reaksjoner rundt lim og vippeextension, men hva om vi alle ikke har fulgt helt med i timen og eller satt oss helt inn i hva som skjer eller har skjedd når ett eller begge øynene hovner  opp og blir røde.

Kan du egentlig nok om øyets funksjon og hvordan det fungerer? Når en kunde hovner opp på bare det ene øyelokket. Sier du da at det er allergi?

Hvor mange typer blefaritt er det?

Vi har flere varianter, men her nevner jeg de som er viktigst for oss å kjenne til.

Anterior Blepharitis = Denne typen påvirker øyelokkets forkant, hvor øyevippene vokser, og er vanligvis forårsaket av bakterier (stafylokokker blefaritt) eller flass i hodebunnen og øyenbrynene (seborrheic blepharitis). I sjeldne tilfeller er det forårsaket av allergier eller angrep av øyevipper som midd eller lus.

Sebore blefaritt = øyelokkflass. Øyelokket flasser og er tørr.

Staphylococcal blefaritt = Bakteriell infeksjon. En reaksjon på Staphylococcus-bakterier, som er bakterier som vanligvis lever harmløst på de fleste menneskers hud, men av ukjente årsaker kan de føre til at øyelokkene blir betent

Demodex  blefaritt = Hudmid. Lever også harmløst på vår hud, men kan skape problemer for vippene på øyelokket og de slår seg ned der. Hold derfor øynene rene.

Blefaritt (blef-øye-tis) er i utgangspunktet ikke-smittsom. Det er en  vanlig øyesykdom som rammer alle aldre og begge kjønn. Den er ofte forbundet med bakteriell infeksjon.

Det angriper øyenvipp-folikklene langs kanten av øyelokket, og danner gult puss på øyevippene. Oljekjertler (meibomian kjertler) befinner seg langs øyelokkets kanter, disse er vi avhengig av for å holde øyet smurt. Når kjertlene blir irritert eller betent smører ikke oljen riktig lengre.

Den meibomiske  oljen er en viktig del av en sunn tårefilm.

Hva er symptomene på blefaritt?

Det er mange symptomer som kan signalere tilstand av blefaritt eller øyelokk-betennelse. Noen av disse symptomene er mer alvorlige enn andre, og noen ganger vil en person ikke oppleve noen av disse symptomene i det hele tatt. De vanligste symptomene er:

 • Gult puss som klebre seg til vippehårene og flass på øyelokket.
 • Rødhet i øyet eller på øyelokkene
 • Hevelse av øyelokk og hud rundt øynene
 • Kløe
 • Svie

Hva forårsaker Blefaritt til å utvikle?

Blefaritt kan utvikle seg av flere grunner. I mange tilfeller er det bakkteriel forårsaket ved for eksempel at man tar på øynene med møkkete hender. Om du bruker sminke eller kremer hvor produktet ikke har blitt hygienisk ivaretatt, så kan du påføre bakterier opp til øyet og derfor reagere.

Selv om det ikke er så vanlig, er blefaritt noen ganger forårsaket på grunn av et angrep av øyevipper med midd eller lus.

Disse er mer utsatt for å utvikle blefaritt:

 • Eksponert for allergener
 • Fet hud
 • Dermatitt i hodebunn eller kropp
 • Diabetes
 • Akne rosacea
 • Alder
 • Eksponering for kjemiske irritasjoner ( Her kommer vi inn. Limet vi bruker kan faktisk forårsake blefaritt. Og blefaritt er kronisk når du først har det)
 • De som har hender som forblir skitne for det meste av dagen, eller dårlig hygiene.

Hva er mine behandlingsalternativer for blefaritt?

Avhengig av hvilken type blefaritt du har, finnes det en rekke måter å behandle denne tilstanden på og holde kontroll på den.

 • Varmt vann hjelper for alle med blefaritt. Varme og fuktighet kan myke opp flak og rusk på vippehårene. Varmen øker også produksjonen av olje fra de meibomiske kjertlene. Blefaritt er en kronisk tilstand, og det er lurt å ta en varm rens av ansiktet som en del av din daglige rutine.
 • Vask forsiktig øyelokkene og øyenvippene med vippe-shampo , og/eller blefaclean som du får kjøpt på apoteket (følg anvisningen på pakken). Vask med en vaskeklut rundt pekefingeren eller vaskepensel for å rengjøre. Unngå å gni for hardt, og skyll med varmt vann når du er ferdig.

Blefaritt er en kronisk og uhelbredelig tilstand, men symptomene kan styres med riktig behandlingsrutine.

For noen kan en kort behandling med antibiotika hjelpe når blefaritt symptomer blusser kraftig opp. De fleste er i stand til å kontrollere deres blefaritt symptomer selv.

Hva er prognosen for blefaritt?

Symptomene forbedres ved behandling. For de fleste er tilstanden kronisk, og symptomene kommer og går. Symptomene gjentas når behandlingen stopper eller gode rutiner ikke ivaretas.

I fremtiden, hvordan kan jeg forhindre blefaritt?

Hold området rundt øynene dine rene med daglig varm rens og mild vippeshampo.

 • Unngå å røre eller gni øynene, selv etter å vaske hendene.
 • Vær sikkere på at produter du bruker rundt øynene er hygienisk ivaretatt.

Så er det virkelig allergi eller har vi da fått blefaritt?

Innspirasjon til tekst: https://nhi.no/sykdommer/oye/oyelokkslidelser/oyelokksbetennelse-blefaritt/

https://www.lvh.no/symptomer_og_sykdommer/oeye/oeyelokk/blefaritt         

Samt en rekke internationale raporter.

 

Katrine Carlie