OM HUD HÅR OG LIM.

Hjelp, vippene mine faller bare av!

Har du hørt dette i det siste?

Og du tenker: Det må være noe galt med limet…….

 

La meg fortelle deg litt om huden, vippehåret og lim!

Hårets Funksjon i seg selv er å beskytte huden. Vippene beskytter øynene

-Øyevipper er en rad med vipper som vokser på øyekanten våres. Vi har om lag 70-150 vippehår på hvert øye. Hver dag mister vi om lag 2-5 vippehår. Vippene beskytter øynene våres mot svette, smuss og fra at bakterier skal trenge inn. Ved berøring av vippene utløses en blunkerefleks som igjen forklarer hvorfor noen kunder blunker mye under behandling.

 

Hva består håret av?

Håret består av flere keratinlag/skjellag. Innenfor skjellaget har vi fiberlaget som også kalles korteks, den er også bygget opp av keratin. Innerst har vi margen.

Hvert hår sin egen hårsekk hvor hårrota er. Hvert hår er også tilknyttet en muskel. Det er blant annet dette som får håret til å reise seg når du får frysninger for eksempel. Hårsekken ligger noen få millimeter under hudoverflaten.

Håret bygges opp av flere celler som skyves oppover og etter hvert dannes til hår. Jo fortere cellene deler seg, jo fortere vokser håret. Vekstsyklussen til ett vippehår er om lag 45-90 dager.

Håret nederst ved hårsekken er mykt (eks babyvipper) som blir stivere etter hvert som det vokser opp og ut.

Når håret vokser opp fra hårsekken og ut fra hudens overflate så blir hårstrået gradvis smurt av talg/sebum fra talgkjettelene. Talgkjettlenes funksjon er å smøre huden og forhindre at den blir tørr. Det er også dette talget som fins rundt på veggene der vippen vokser opp og som smører hårstrået slik at håret ser blankt og sundt ut.  Talg/sebum inneholder fettstoffer og fettsyrer og har en sur base.  Ett vippehår er fuktabsorberende og kan bære fukt opp til flere ganger sin egen vekt. Men denne fukten fra talg og fett er ikke noe gunstig for vippeextension og derfor anbefaler vi å rense vippene hver kveld.

Så har vi kunder som bruker øyekremer, solkremer, fettbasserte kajaler, mascara og sminke. Dette er ikke gunstig for god og lang varighet av festet til vippeextension.Vippehårene trekker til seg fettstoffer, fukt og vippene mister festet.

 

Så hva må vi gjøre?  Jo! Vi må rense!

 

Når vi renser vippehåret:

Når vi «shamponerer» vippene renser vi vekk noe av disse fettstoffene og urenhetene. Deretter vil skjellaget åpne seg. Shampo har den effekten at den bryter ned noen av fettsyrene/fettstoffene og lar håret være rent. Etter shamponering/rens av vippene er skjellaget taggette og sprikete. Det er i denne tilstanden at vippene har best feste for vippeextension. Når vippene blir smurt av fettet og oljen fra vår egen hud så fører vi tilbake denne sure basen (eks balsam) så skjellaget lukker seg igjen og vippen ser blank og polert ut. På hodehåret vårt er dette absoultt å forterekke da ett hodehår har en levetid på ca 2-6 år og vi ønsker at det skal se sundt og blankt ut.

 

Men for øyevipper!

Når skjellaget på vippene er lukket og «polert» så har ikke limet og syntetvippen noe særlig godt feste lengre og vippeextensionnet kan skli av. Det vil si at bindingen mellom naturvipp og lim svekkes på grunn av at skjellaget har lukket seg og fukten/oljen svekker festet.

 

Med disse fakta:

Med disse fakta så forstår vi raskt at dette med å vaske vippene er absolutt optimal for lang varighet av vippene.

Vi ser også at sommeren fører til flere tilfeller av at vippene sklir av enn ellers. Kanskje ikke så rart med tanke på sol, varme, svette, bading og alt dette medfører av solkremer også videre.

Vi anbefaler rens av øynene hver dag, og da med rens og ikke bare vann, da det ikke er nok til å løsne opp i talg og fett.

 

Så limet er OK?

Ja! Limet ditt er helt ok.  Men!  Er du god på dette med inneklima? Og når skal du bruke hvilket lim?

 

Litt om inneklima først:

I Norge er for høy luftfuktighet inne et  større problem enn for tørr luft. For tørr luft fører til luftforurensninger og særlig svevestøv lastet med kjemikalier. Det irriterer også huden og slimhinnene. DVS at vi ønsker ikke for tørr luft i vårt rom når vi jobber siden jobber med kjemikalier.

Ideell luftfuktighet inne er mellom 20% og 40% og helst ikke over 50%.
Når det er høyere luftfuktighet ute, blir det tilsvarende høy luftfuktighet inne.

Romtemperaturen er helsemessig best når den er rundt 20 grader.

For høy luftfuktighet inne fører svært ofte til kondens og fuktskader og/eller økt tendens til muggsoppvekst, bedre vilkår for husstøvmidd, samt at det fører til mer avgassing fra diverse materialer som for eksempel lim….

Menneskets helse har egentlig ingen sans for luftfuktighet.

Hver voksen person avgir ca 40 gram vann pr time i utåndingsluften og er selv en “luftfukter”.

I de fleste husholdninger produseres det mye fukt fra ulike fuktkilder (dusj, vaskemaskin, tørketrommel, matlaging o.s.v.) uten god nok utlufting. Det er en viktig årsak til dårlig inneklima.

 

Mer om limet:

 

ALLE vippelim er fuktighetsensitive.

Vi alle vet at vippelimet tørker ved å hente fuktighet fra luften sant?!

 

(På LASH BAR jobber vi  med limene fra bla. Flawless Lashes By Loreta. Hennes limet krever en viss teknisk forståelse og er ikke for nybegynnere.

Vi har tre forskjellige lim.

Fame som triver best i en gjennomsnittlig luftfuktighet på 30% til 45%

Jetset pro: Trives best i høy luftfuktighet på 40% og opp til 60%

Camelon: Trives best i tørr luft fra 30% og opp til 60%, men kan fint jobbes med i høyere fukt % også.

Dette er tre lim som til sammen rommer hele behovet i ditt arbeidet.)

 

Fellesnevneren for alle limene på markedet er at øynene MÅ VÆRE RENE og tørkes godt etter rens.

-Ett typisk problem i forhold til at vipper faller av er at naturvippen fremdeles er fuktig etter rens slik at når vi påfører syntetvipp med lim på så tørker vippen med limet fra innsiden og deretter lager ett slags hulerom. Da varer kanskje vippen i 2-5 dager før det faller av.

Samtidig vil ikke limet gjøre godt feste om du setter vippene på urensede vipper (se over).

 

Det andre problemet er hvor rask du er.

Du tenker kanskje at du er en hurtig teknikker og bør jobbe med hurtiglimene som tørker i det du setter den til naturvippen! Men har du lagt merke til hvor lang tid du bruker fra du dypper vippen i limet til du har festet den?!  Bruker du flere sekunder her så har limet allerede startet å tørke og igjen har du laget en vippe som sitter i 2-5 dager…..

 

Det motsatte øyet (venstre øyet for høyrehendte og høyre øyet for venstrehendte) er også utfordrende til tider.

Noen ganger hører du kunden din si at det motsatte øyet mistet alle vippene! Da har vi igjen dette med tiden du bruker fra A til Å. Hurtiglim liker ikke at vi bruker ekstra sekunder så her må det jobbes raskt.

 

OBS!  Om du ikke håndterer hurtiglim så må du gå ned ett hakk og heller velge ett lim som bruker 1-2 sekunder (ja de er hurtige disse også når fuktigheten overtar).

 

HUSKELISTE:

-RENS

-TØRK OPP FUKTIGHETEN GODT

-RIST LIMET I ETT MINUTT FØR BRUK

-ISOLER VIPP FØR DU HENTER LIM

-JOBB RASKT

 

LYKKE TIL!